Ben je wel eens op Curaçao of Bonaire geweest, dan heb je vast al een gehoord van Arepa di Pampuna. Dit is een zoete arepa maar is ook bekend als pompoen pannenkoek. Arepa di Pampuna wordt gemaakt van Maïsmeel, geraspte pompoen en kokosnoot. In dit blog deel ik graag mijn recept voor Arepa di Pampuna.
Geschiedenis
Arepa di Pampuna is ontzetten populair op de Antillen en dan voornamelijk Curaçao en Bonaire. Het gerecht is ontstaan door het mixen van inheemse en Afrikaanse tradities. Oorspronkelijk werd het gerecht voornamelijk gegeten bij feestelijke gelegenheden maar tegenwoordig ook als ontbijt of tussendoortje.
Deze arena’s worden gemaakt met pompoen. Dit komt omdat pompoen een veelgebruikt ingrediënt was in de keuken van de Antillen, want deze groente was veel aanwezig in de regio. Het gerecht is tegenwoordig nog steeds ontzettend populair bij de lokale bevolking maar ook bij toeristen.
Recept voor Arepa di Pampuna:
Ingrediënten voor 4-6 personen (afhankelijk van het formaat):
- 400 gram geraspte pompoen of pompoenpuree (flespompoen of ronde pompoen)
- 120 gram maïsmeel
- 1 ei
- 100 gram suiker
- 50 gram geraspte kokosnoot
- 120 ml melk
- 60 gram boter
- 1/2 theelepel kaneel
- Snufje zout
- Plantaardige olie (om in te bakken)
Bereidingswijze:
- Rasp de pompoen en laat het uitlekken in een vergiet om het overtollige vocht eruit te halen. Je kunt ook de pompoen koken en prakken.
- Meng in een grote kom de maïsmeel, suiker, geraspte kokosnoot, kaneel en zout.
- Voeg de uitgelekte pompoen, ei, melk en boter toe aan het maïsmeelmengsel en meng alles goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat.
- Verhit een scheutje plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Schep een grote lepel van het beslag in de pan en spreid het uit tot een cirkel van ongeveer 1/2 inch dik.
- Bak de arepa’s ongeveer 3-4 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn en stevig aanvoelen.
- Serveer de arepa’s warm en geniet van hun zoete, zachte smaak. Heerlijk als ontbijt, tussendoortje of dessert.
Tip: serveer de arepa’s met stroop, honing of fruit en slagroom.